Göran Persson talade på kongressen

Årets distriktskongress för partidistriket Uppsala län höll på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Ett hundratal partimedlemmar från länets alla arbetarekommuner samlades för att bland annat hantera 25 motioner.

I vanlig ordning hade gästtalare bjudits in och först att äntra talarstolen var tidigare statsministern och numera kobonden Göran Persson, som sin vana trogen höll ett engagerande och inspirerande anförande. Persson lyfte fyra punkter som han anser vara avgörande i valrörelsen där det första handlade om pensionerna där han menade:

Vi har världens bästa pensionssystem i Sverige, med en liten defekt – det ger för lite pengar till pensionärerna. Väldigt många som nu går i pension upplever att de blir fattiga. Vi behöver föra till mer pengar till pensionssystemet. Det är fråga om en politisk vilja! Det här är ytterst en fråga om klass. De som har arbetat ett helt liv ska ha en rimlig inkomst i sin ålderdom.

Göran Persson menade vidare att vi måste börja titta på kommunalskatt. Han sa vidare att han vill att vi säger JA till en skattereform, men börja med kommunalskatten där skillnaderna mellan kommunerna tas bort. Vi måste utgå från att en rättvis fördelning skapar ett starkt samhälle.

Som tredje punkt lyfte Göran Persson vinsterna i välfärden. ”Hur kan privata aktörer driva en skola med vinst utan att rodna?” undrade han och fortsatte:

”Det är inget fel att göra vinst, men att tro att ett vinstdrivande bolag tar ett socialt ansvar utanför vinst är naivt! Det ska alltid vara det sociala ansvaret som ska vara utgångspunkten!”

Den sista punkten handlade om ett alliansfritt Sverige (inte bara de där politiska partierna). Person menade att han gärna skulle se att vi i valrörelsen säger NEJ till NATO.

Varför skulle vi vilja ha ett medlemskap i en organisation som har Donald Trump som den högsta?” menade Göran Persson och avslutade med att ”alliansfriheten är ett särdrag som gjort oss annorlunda – för att vi har tänkt själva. Det är en del av Socialdemokratins identitet!

facebook Twitter Email